Başkan Güneş’ten gübre sektörüne destek talebi

GÜİD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Güneş, koronavirüs mücadelesinde üretimin aksamaması için var güçleriyle çalıştıklarını dile getirerek, gübre sektörüne hükümet tarafından destek verilmesini istedi

Gübre Üreticileri İthalatçıları ve ihracatçıları Derneği (GÜİD) Başkanı Metin Güneş, koronavirüsün tüm dünyayı etkisi altına aldığı şu günlerde gübreciler olarak üretimin aksamaması için yoğun çalıştıklarını söyledi. GÜİD’in, Türkiye’deki gübre sektörünün tek STK’sı olduğunu söyleyen Güneş, “Ülkemizde faaliyet gösteren güzide firmaların üye olduğu GÜİD, yaşadığımız olumsuz süreçte Tarım ve Orman Bakanlığımız önderliğinde Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü talimatları çerçevesinde tarımsal üretimde aksama olmaması için var gücüyle, tüm üyeleriyle birlikte çalışmaya devam edecektir. Bu talimatlar çerçevesinde bildirilen aşağıdaki her türlü konuda GÜİD olarak tam destek vererek bitkisel üretimin aksamaması için çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.

“ÖNLEMLER ALINMALIDIR”

Başkan Güneş, tarımda üretimin bol ve kaliteli olabilmesi için destek paketinin yapılması gerektiğini dile getirdi. Tarımsal üretimde aksaklıkların meydana gelmemesi için bazı önlemler alınması gerektiğini söyleyen Güneş, “Bahar demek, tarımın başlangıcı demektir.  Tarımsal üretimde herhangi bir uygulamada olabilecek gecikmeler ne yazık ki direkt olarak verim ve kaliteyi etkilemektedir. Bu nedenle tedarik zincirinde aksama olmaması gerekmektedir. Konuyla ilgili her türlü tedbir alınmalıdır” dedi.

“GÜBRE SEKTÖRÜNE DESTEK VERİLMELİ”

Tarımsal üretimde kalite ve istenilen seviyede ürün için gübrenin çok önemli olduğunu hatırlatan Güneş, yaşanan süreç içinde gübre sektörüne de destek verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Güneş, açıklanan ekonomik paketler içinde tarıma özel destek paketleri bulunmadığını dile getirerek şöyle konuştu: “Açıklanan ekonomik destekler içerisinde tarıma özel destek paketleri bulunmamaktadır. Çiftçilerimiz ile birlikte tarımsal üretimin tedariğini sağlayan firmalara üretime devam kredisi ve tarımsal işletmelere de KGF benzeri krediler verilmelidir. Ziraat Bankası tarafından organik gübre üreticilerine verilen destek, Cumhurbaşkanlığı’nın son kararnamesinde yer almamıştır. Her türlü gübre üretimini ülkemizde yapan firmalara ithalata dayalı bu sektörü daha iyiye getirebilmek için mutlaka sübvansiyonlu kredinin organik veya kimyasal gübre üreticilerine  verilmesinin önü açılmalıdır. Gübre sektörünün paydaşları olarak Tarım ve Orman Bakanlığımıza bildirdiğimiz bürokratik işlerin kolaylaştırılması da tedarik ve dağıtım sistemin işleyişini kolaylaştıracaktır.  Gübre, tarımsal üretimin en önemli girdisidir. Gübreleme olmazsa verim ve kalite olmaz. 4D gübreleme esasına göre doğru zamanda, doğru gübreyi, doğru miktarda, doğru yere uygulamak zorundayız. GÜİD olarak yaşanan süreçte döviz baskısı dışında hiçbir ürünümüze zam yapmadan, fırsatçılığa izin vermeden tarımsal üretimin artması konusunda her türlü fedakarlığı yapacağız. Gerek Tarım ve Orman Bakanlığımız ve  Bitkisel Üretim Müdürlüğü Genel Müdürlüğü nezdinde gerek Antalya, Konya, Mersin, Adana, İzmir ve Bursa gibi üyelerimizin ve üretimin çok olduğu illerde İl Pandemi Kurullarında, gerekse devletimizin uygun gördüğü  birimler, kurullar ve alanlarda yardıma ve desteğe hazır olduğumuzun bilinmesini isteriz. Tarımsal üretimde her konuda en iyi olabilmek için hiçbir engelimiz bulunmamaktadır.

Kaynak : https://www.anadoludabugun.com.tr/baskan-gunes-ten-gubre-sektorune-destek-talebi-112460