BURSA TARIM FUARINDAN İZLENİMLER

Bursa; Üç Milyona yaklaşan nüfusu, Yaşanabilir şehirler arasında ilk sıralarda yer alıp, en gelişmiş kentlerimizden biri olması,  saymakla bitmeyen Doğal ve Tarihi zenginliklere sahip, ılıman iklimin yaşandığı bir ilimizdir. Havlu, İpek, İskender kebabı, Şeftali, Kestane şekeri, kaplıca, teleferik, Otomotiv üretimi denilince ilk akla gelen yer olup,  İstanbul ile İzmir arasında bir köprü konumundadır.

    Bursa; aynı zamanda önemli fuar organizasyonlarının yapıldığı modern Fuar Merkezi ile, Uluslar arası Nitelikte birçok fuara ev sahipliği de yapmaktadır.

Bu Fuarlardan biri olan ‘’Uluslararası Tarım Fuarı’’  12-16 Ekim 2016 tarihleri arasında ‘’TÜYAP’’ Fuar Merkezinde yapıldı.  Katılımcı firma ve ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği fuar oldukça hareketli geçti.

Fuarlardaki standları gezen ziyaretçilerin yaşı ve mesleği ne olursa olsun, sergilenen görsellerden ayrılırken birçok bilgi birikimi edinirler. Zira;  Dünyada modern tarımda gelişmiş ülkelerde uygulanan Bitki Besinleri, tarımsal mekanizasyon, muhtelif girdiler ve teknolojik ürünler eş zamanlı olarak müteşebbis firmalar tarafından ithal edilerek veya üretilerek Türk tarımına da kazandırılmaktadır.

Ancak; fuarlarda stand açan firma yetkilileri ile konuşulduğunda, çok değerli zaman ve yüklü bir bütçe ayırmalarına karşın,  nitelikli olarak değerlendirilen ziyaretçi sayısının azlığından yakınıp, yeterince ticari bağlantı yapamadıklarından yakınıyorlar.

Fuarları ziyaret eden çiftçilerle konuşulduğunda,  standları büyük bir zevkle izlediklerini belirtip, tarımsal ürünlerinin değerinde satılamadığından bahsederek, sergilenen bu ürünleri alım güçlerinin olmadığından yakınıp, sadece bakmakla yetindiklerini vurgulamaktadır.

Bursa denilince ilk akla gelen meyve şeftalidir. Şeftali bahçesi olan çiftçiler, önceki yıllarda kazandığımız kadar olmasa dahi, Allah bereket versin, şeftalilerimizi sattık diyor,  Bazen bir kiloyu aşan iriliğiyle meşhur Deveci Armudu yetiştiricileri ise, şu an para etmese dahi sezon içerisinde değerinde satacağımızdan umutluyuz diyorlar.

Türkiye;  Temmuz- Ekim dönemi üretiminin yaklaşık % 30-40 kısmını karşılayan ve sivri biberle özdeşleşen, Yenişehir ‘ li çiftçilere tabiri caizse bir dokun bin ah işit misali.  Bu sene; hem aşırı sıcaklar verim düşüklüğüne neden olmuş, hem de ihracat yetersizliğinden biberlerini maliyetin altında fiyat olan 40-50 kuruşa sattıklarından yakınıp, umutlarını sonraki sezona saklamış gözüküyorlar.

Bursa’nın meşhur Siyah İncir üreticileri; geçen yıl yüzlerini güldürüp 5-6 tl. ye sattıkları incirlerini, bu sene erken olgunlaşma, İhracat ve iç tüketim sorunlarından dolayı dalından dahi toplamadıklarını belirtip, marketlerde 5-6 TL. Etiketle tüketiciye satılan incirlerin, üreticiden 1,5-2.00 TL ye alındığını. Bu fiyatların da maliyeti dahi kurtarmadıklarını belirtiyorlar.

Gemlik ve Orhangazi’deki Zeytin üreticileri,  zeytin sineği zararlısının mahsule büyük darbe vurduğunu belirterek zararlarının fazla olduğunu ve devletten destek beklediklerini belirtiyor.

Tarımsal ürünlerin değerinde satılamaması, ihracatın aksaması ve dolayısı ile Tahsilât ve nakit sorunu, katılımcı ve ziyaretçilerin ortak sorunu olarak dikkat çekiyor.

Benzer sorunları 01-04 Eylül 2016 Tarihleri arasında Ankara’da yapılan Agrotec 2016 Tarım fuarı ziyaretçi ve katılımcılardan da dinlemiştim. Tarımsal girdi tedarikçisi firmalar da, tarımsal ürünleri üreten çiftçiler de, bu ürünlerin tüketiciye ulaşım aşamasına kadarki zincirde yer alan nakliyeci de komisyoncu da tarladan markete ulaşıncaya kadar fiyatları beşe katlanıp, alım gücü zorlanan tüketici de dertli. Buna rağmen, yarınlara olan umutlarını muhafaza ediyorlar izlenimini edindim.

İdealist İnsanlar; Umutlarını muhafaza ettikleri müddetçe,  kaybettikleri ile sınırlı kalır. Zira;  umutlarını kaybettiklerinde, her şeylerini kaybetmiş sayılacaklarının bilinci içerisindedirler. Fuarlarda konuştuğum katılımcı firma temsilcileri ve ziyaretçiler umutlarını kaybetmemişler veya öyle gözüküyorlar.

İnsanların umutlarını kaybetmemeleri dileklerimle

Sebahattin EMÜL

Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği

Genel Sekreteri